Archive for juli, 2011

Overheidssubsidies

U treft op deze webpagina een vijftal subsidies aan voor bijvoorbeeld Cv-ketels of zonneboilers en zonnepanelen. Een aantal subsidies is al niet meer geldig, maar staan toch vermeld, zodat eventuele onduidelijkheid voorkomen wordt.

Subsidie Cv-ketels

U kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van een Hr-ketel, deze subsidieregeling voor energiezuinige ketels is onderdeel van de subsidieregeling: Duurzame warmte voor bestaande woningen. De regeling geldt niet alleen voor particuliere woningbezitters, maar ook voor woningcorporaties en de Verenigingen van Eigenaren (VvE). De betreffende woning moet wel voor 1 januari van 2008 geheel zijn opgeleverd.

 • Einddatum: 31-12-2011

Subsidie dubbele beglazing of isolatieglas

Het is algemeen bekend dat op stookkosten bespaart kunnen worden, als de gehele woning is voorzien van dubbele beglazing (HR+) of isolatieglas (HR++). Uit berekeningen blijkt dat een gemiddeld huishouden per vierkante meter, 20 m³ gas kan besparen. De einddatum van deze subsidieregeling is nog niet bekend, maar de maximale isolatiewaarde van de beglazing mag 1,6 W/m²K bedragen.

 • Einddatum: onbekend

Subsidie isoleren woning

De subsidie voor dubbele beglazing of isolatieglas was onderdeel van de subsidies voor het isoleren van woningen. De regeling voor BTW-verlaging is nog steeds geldend, bedrijven hoeven voor het arbeidsloon slechts 6% te rekenen en ook voor een deel van de gebruikte materialen, mits dit niet meer dan 50% bedraagt van de totale kosten van de werkzaamheden. Het doel is bodem-, dak-, gevel- en vloerisolatie te stimuleren.

 • Einddatum: 30-09-2011

Subsidie zonneboilers en zonnepanelen

De regeling Duurzame Stimulering Energieproductie (SDE) bestaat ondermeer uit het subsidiëren van de aanschaf van zonneboilers en zonnepanelen. U kunt bijvoorbeeld advies krijgen door een gecertificeerd adviesbureau, deze geven advies op het gebied van energiebesparing voor woningen. De advieskosten kunt u grotendeels laten vergoeden door de overheid, zonnepanelen zullen meestal geadviseerd worden.

 • Einddatum: onbekend

Subsidie energielabel

Het energielabel voor de verkoop, maar ook verhuur van woningen is actief sinds januari 2008. Een verbeterde versie van het energielabel is in 2010 geïntroduceerd. De overheid wil woningeigenaren stimuleren tot het verbeteren van de isolatiewaarde van hun woning. U kunt subsidie krijgen als u een zogenoemde labelsprong maakt, ofwel de woning moet één of meerdere klassen vooruitgaan, bijvoorbeeld van een D-label naar een B-label.

 • Einddatum: onbekend

Posted in duurzaam | Reacties uitgeschakeld voor Overheidssubsidies

Kozijnen en dakkapellen

De overheid heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan het subsidiëren van renovatie- en verbouwwerkzaamheden aan woningen. Bij deze renovatie- en verbouwwerkzaamheden kiezen veel consumenten voor het vervangen van oude houten kozijnen ten gunste van nieuwe kunststof kozijnen, of de zolderverdieping wordt heringericht, kunststof dakkapellen worden dan vaak als optie beschouwd.

Kozijnen

De aandacht wordt steeds meer gelegd op duurzaamheid, subsidie wordt bijvoorbeeld gegeven voor het vervangen van de enkelvoudige beglazing, zodat elke Nederlandse woning in de toekomst beschikt over goed isolerende, dubbele beglazing. Een groot aantal huizenbezitters kiest dan gelijk voor de vervanging van het hele kozijn, maar is het alleen vervangen van de beglazing niet net zo effectief en tevens goedkoper.

Natuurlijk is het alleen vervangen van de beglazing goedkoper, alleen kunt u niet altijd hiervoor kiezen. De sponningbreedte van de oude houten kozijnen voldoet meestal niet en houtrot doet ook vaak zijn intreden. U kunt op deze webpagina antwoorden vinden op vragen als; kiest u voor aluminium, houten of kunststof kozijnen, hoe zijn deze kozijnen opgebouwd en welke mogelijkheden bestaan met betrekking tot de beglazing.

Hoe isoleren houten en kunststof kozijnen?

Het klinkt misschien verassend, maar houten kozijnen isoleren beter dan de aluminium en kunststof tegenhangers. Het is om deze reden ook vaak verstandig, alleen de beglazing te vervangen bij houten kozijnen, in plaats van het hele kozijn. De isolatiewaarde van elk type kozijn is tegenwoordig naar behoren, houten kozijnen isoleren nog altijd het beste, kunststof kozijnen volgen op korte afstand, gevolgd door aluminium kozijnen.

U hoeft de houten kozijnen niet meer te laten schilderen na enkele jaren, een verbeterde eindafhandeling maakt houten kozijnen bijna onderhoudsvrij. Nieuwe kunststof kozijnen zijn aantrekkelijk, zij zijn geheel onderhoudsvrij en zijn te verkrijgen in vele varianten. Mocht u degelijkheid en tegelijkertijd elegantie prefereren, dan zijn aluminium kozijnen een goede keuze. Aluminium kozijnen zijn alleen iets prijziger en worden niet door iedere kozijnspecialist geleverd.

Kunststof kozijnen profielen

Een kozijn wordt gemaakt van losse profielen, die samen het kozijn vormen. In Nederland worden de profielen voor kunststof kozijnen geleverd door een aantal leveranciers, voornamelijk uit Duitsland. U treft onder deze alinea een vijftal leveranciers van kunststof kozijnen profielen aan, gegeven is de benaming van het profiel, het opmerkelijkste kenmerk en de isolatiewaarde van het kozijn profiel.

DeCeuninck

Het Zendow® Royal/Flex programma kenmerkt zich door brede, maar hoge raampartijen, grote glasoppervlaktes en smalle aanzichtbreedtes. De isolatiewaarde, ofwel U-waarde is afhankelijk van het type beglazing, maar voldoet wel aan de Energie Prestatie Norm (EPN).

Finstral

De U-waarde bij drie dubbele beglazing is bij het Classic Line programma van Finstral 0,6 W/m²K, dit type profiel kenmerkt zich niet alleen door ronde, schuine en rechthoekige vormen, maar ook door het zevenkamer systeem, waarin grote hoeveelheden staal zijn verwerkt voor de stevigheid.

Rehau

Een energiezuinige woning verdient een kozijn uit het Rehau Geneo® programma, deze kozijnen zijn gemaakt van Rau-Fipro®, staal is hierdoor niet meer noodzakelijk. De gegeven U-waarde is 0,85 W/m²K, tevens beschikt het kozijn over zes kamers en kan eventueel driedubbele beglazing worden toegepast.

Schüco

Schüco levert naast kunststof kozijnen ook aluminium kozijnen, het meest voorkomende programma voor kunststof kozijnen is Schüco Corona, het ontwerp van dit kozijn is tijdloos en een gepatenteerde compoundtechnologie is toegepast, de U-waarde bevindt zich tussen 1,1 en 1,7 W/m²K.

Veka

Een veel voorkomend programma van het Duitse Veka op de Nederlandse markt is het Topline programma, deze kozijnen hebben een profieldiepte van 70 mm en hebben een vijfkamer systeem. De U-waarde is tamelijk hoog, namelijk 0,8 W/m²K, dit wordt bereikt met driedubbele beglazing.

U-waarde

U bent in de hierboven gegeven tekst al diverse malen het begrip U-waarde tegengekomen. De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit, welke per seconde, per vierkante meter, tussen de ene en de andere zijde van een wand wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter aluminium, houten of kunststof kozijnen isoleren. Het Finstral Classic Line programma behoort tot de beter isolerende kozijnen.

Welke invloed heeft de beglazing?

Kozijnen verliezen de meeste warmte via de beglazing en niet door het type profiel of het gebruikte materiaal, zoals aluminium, hout of kunststof. U treft in elk nieuw kozijn op zijn minst, dubbele beglazing aan, deze beglazing volstaat normaliter, maar alternatieven zijn aanwezig. De isolatiewaarde van het kozijn kan verhoogd worden door drie typen beglazing.

Een iets duurdere optie is HR++ beglazing, maar een veel hogere isolatiewaarde wordt hiermee nog niet behaald. U kunt ook kiezen voor hoogrendementsglas, dat beter isoleert dan HR++ beglazing en bij elke kozijnspecialist is te verkrijgen tegen een kleine meerprijs. Het alternatief voor hoogrendementsglas is drie dubbele beglazing, maar dit hangt ook af van de sponningbreedte van de gekozen kozijnen.

Dakkapellen

Dakkapellen zijn in vele soorten en maten te krijgen, de duurzaamheid van dakkapellen, ofwel hoogte van de isolatiewaarde hangt af van twee reeds genoemde aspecten. Het isolatiemateriaal en de gebruikte folies spelen een belangrijke rol, tezamen met het kozijn van de dakkapel.

U kunt over het eerste aspect informatie vinden op de pagina met de kop: Isoleren, mocht u zichzelf nog meer informatie willen verschaffen over bijvoorbeeld de isolatiewaarde van houten of kunststof dakkapellen, kijk dan ook eens op www.dakkapelopmaat.nl.

Kijk ook eens op elegastdakengevel.nl of Dakdekker Utrecht voor meer informatie over daken.

Posted in duurzaam | Reacties uitgeschakeld voor Kozijnen en dakkapellen

Energielabels en keurmerken

Het milieu is het laatste decennia steeds belangrijker geworden, de overheid kan natuurlijk niet achterwegen blijven, dus is een energielabel in het leven geroepen. Het gebruik van brandstoffen als gas, kolen en olie, ofwel de fossiele brandstoffen staat ter discussie. De overheid wil zich niet alleen richten op schone energie, maar ook op energie besparen.

Enkele jaren geleden is door de overheid een doelstelling geformuleerd, het energieverbruik moet met 2% gereduceerd worden. Het energielabel is één van de middelen, welke moet helpen bij het behalen van de doelstelling, dit label moet consumenten informeren over het energieverbruik van apparaten, maar weergeeft bijvoorbeeld ook het energieverbruik van woningen.

Energielabel woningen

De verkopers en verhuurders van woningen zijn tegenwoordig verplicht een energielabel aan de nieuwe eigenaren of huurders van de woning te overhandigen. In 2013 worden de maatregelen omtrent het energielabel aangescherpt. Verkopers kunnen bij het niet beschikken over een energielabel de woning niet verkopen en verhuurders maken geen aanspraak meer op het hele huurbedrag.

U kunt bij woningen meerdere energieklassen aantreffen, welke variëren van A++, dat zeer zuinig betekent en wordt aangegeven met donkergroen tot en met G, dat neerkomt op zeer onzuinig en rood wordt gekleurd. Een energielabel bestaat uit een rapport, waarin de eigenschappen van de woning staan vermeld en ook de gegevens van de adviseur, adviezen voor het zuiniger maken van de woning en de kleur van het label.

Energielabel apparaten

Het energielabel voor apparaten is verplicht gesteld door de Europese Unie. De categorieën op energielabels voor apparaten variëren van A tot en met G, behalve bij diepvriezers en koelkasten. Elke winkelier wordt geacht een label te vermelden op de apparaten die hij of zij verkoopt. Een energielabel biedt soms meer inhoud, zoals bij vaatwassers en wasmachines.

De informatie, welke vermeldt moet staan op een energielabel wordt wettelijk vastgesteld. Bij wasmachines wordt bijvoorbeeld het energieverbruik vermeldt, dit verbruik wordt bepaald aan de hand van een wasbeurt voor katoenen kleren, die gewassen worden op een temperatuur van zestig graden in een volle wastrommel, deze informatie komt ook op het label te staan.

Afwasmachines

De inhoud van een energielabel verschilt per apparaat, een afwasmachine met een A-label verbruikt ongeveer 27% minder elektriciteit, dan vergelijkbare afwasmachine met een C-label. U moet voor een zuinigere afwasmachine wel dieper in uw buidel tasten, maar een zuiniger apparaat verdient zichzelf redelijk snel terug.

U kunt op het label van een afwasmachine het energie- en waterverbruik vinden, maar ook de droog- en wasprestaties. Het is mogelijk te besparen op uw afwasmachine door het juiste formaat aan te schaffen, de temperatuur van de wasbeurten te verlagen of u kunt besparen door de vaatwas eerst zelf voor te spoelen met de hand in plaats van dit te laten doen door de machine.

Diepvriezers en koelkasten

In tegenstelling tot andere apparaten, kunt u bij diepvriezers en koelkasten ook de categorieën A+ en A++ aantreffen. De verschillen in energieverbruik zijn dit type apparaten zeer groot, een koel-vriescombinatie met een C-label verbruikt 541 kWh per jaar, een dergelijke combinatie met een A++-label verbruikt slechts 180 KWh per jaar.

Elke diepvriezer of koelkast heeft een energielabel waar tenminste het energieverbruik, het geluidsniveau en de inhoud op vermeld staan. U kunt op diepvriezers en koelkasten besparen door het formaat goed in te schatten, tevens kunt u de achterkant minstens tien centimeter van de achtergelegen muur afzetten, zodat deze stofvrij gehouden kan worden.

Verlichting

Het is algemeen bekend dat spaarlampen aanzienlijk minder energie verbruiken, dan langbrandende gloeilampen. U zult op elke lamp met tenminste vier watt een energielabel kunnen vinden, deze verplichting geldt niet voor reflectorlampen of laagvolt halogeenlampen. Spaarlampen en Tl-buizen krijgen altijd een A-label of een B-label.

Halogeenlampen krijgen een D-label en een E-label, F-label of G-label wordt vergeven aan gloeilampen. De verkapping vermeldt ook het vermogen, uitgedrukt in Watts en de lichtopbrengst, dat uitgedrukt wordt in Lumen. U kunt tot 75% besparen, als u kiest voor spaarlampen in plaats van gloeilampen, tevens worden lichte plafonds, vloeren en wanden geadviseerd.

CE-markering

De CE-markering (Conformité Européenne) wordt uitgegeven door de Europese Unie. Het betreft geen kwaliteitskeurmerk, maar betekent dat een product is geproduceerd volgens de wettelijke eisen, op het gebied van gezondheid en milieu, maar ook veiligheid.

 • http://www.evd.nl/

ISO Certificering

Een bedrijf kan zich aansluiten bij het ISO-milieuzorgsysteem als zij duurzaamheid als een prioriteit beschouwen. De afkorting ISO staat voor Internationale Organisatie voor Standaardisatie, deze houdt zich bezig met eisenpakketten en standaarden die wereldwijd geaccepteerd worden. ISO 14001 is gereserveerd voor milieuaspecten.

 • http://www.iso.org/

KOMO-keurmerk

Het KOMO-keurmerk is speciaal gericht op processen, producten en systemen in de bouw, dit keurmerk kan omschreven worden als een kwaliteitskeurmerk, waarbij milieuaspecten niet worden meegewogen, uitgezonderd verduurzaamt hout.

 • http://www.komo.nl/

KIWA Certificaten

U kunt in elke willekeurige bouwmarkt producten aantreffen met een KIWA certificering, dit is een kwaliteitsverklaring voor consumentenproducten, waarvan douchekoppen of kranen voorbeelden zijn. De nadruk wordt gelegd op diensten en producten in de bouw. (bouwtechnische kwaliteiten en milieuaspecten)

 • http://www.kiwa.nl/

Milieukeurmerken

Het keurmerk Milieukeur wordt gegeven aan producten, welke minder belastend zijn voor het milieu in vergelijking met gelijksoortige producten. U kunt ongetwijfeld het Milieukeur aantreffen op bijvoorbeeld brandblussers, meubelen of planten en aanbieders van groene energie. Milieukeur is gericht op landelijk niveau, Ecolabel is de Europese versie van Milieukeur.

Internationale Milieukeur

 • Duitsland: Der Blaue Engel
 • Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden: Nordic Ecolabel
 • Oostenrijk: Umweltzeichen Oostenrijk
 • Zweden: Bra Miljöval

Meer handige interessante links

Kijk voor meer informatie over energiebesparing en energieleveranciers op www.energie-acties.com en www.energie-maatschappijen.com.

Posted in duurzaam | Reacties uitgeschakeld voor Energielabels en keurmerken

Zonneboilers en zonnepanelen

In Nederland kunt u zonder problemen zonneboilers en zonnepanelen aanschaffen. De zon schijnt voldoende om deze installaties te laten werken, zonnepanelen zijn niet geheel afhankelijk van zonlicht, maar ook van daglicht. Zonneboilers en zonnepanelen zijn nauwelijks milieubelastend, de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2 is nihil.

Een steeds groter aantal daken wordt gevuld met blauwe en zwarte panelen, de blauwe panelen worden zonnepanelen genoemd, zij wekken elektriciteit op met zonlicht. De zwarte panelen zijn zonnecollectoren en zijn bestemt voor de opwarming van ondermeer kraanwater. Een combinatie van beide panelen is de zonneboilercombi, welke zowel de woning als het kraanwater verwarmt.

CO2 reductie

Het is altijd dezelfde vraag; hoe rendabel zijn zonnepanelen. De levensduur van zonnepanelen is vijfentwintig jaar, zij zijn na ongeveer tien jaar terugverdiend, maar u moet de CO2 uitstoot niet vergeten. De productie van één kilowattuur elektriciteit, uitgedrukt als kWh, middels de verbranding van kolen zorgt voor een CO2 uitstoot van negenhonderd gram, het acttienvoudige van zonne-energie.

De CO2 uitstoot bij de productie van dezelfde hoeveelheid kilowattuur elektriciteit, maar dan door verbranding van aardgas, is vierhonderd gram, dit is bij zonnepanelen slechts vijftig gram. De CO2 uitstoot bij zonne-energie wordt veroorzaakt door de productie van deze installaties, hiervoor zijn fossiele brandstoffen benodigd.

Het bouwen van kolencentrales of installaties voor gaswinning worden ook meegerekend bij de uitstoot van CO2. Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks driehonderdvijftig kilowattuur elektriciteit, een zonne-installatie bespaart netto, elk jaar veel meer CO2 uitstoot. Een zonnepaneel heeft na drie jaar, een gelijke hoeveelheid CO2 bespaard, als zijn productie heeft veroorzaakt, tenminste bij gasbesparing.

Het belang van zonne-energie

Zonne-energie heeft een minuscuul aandeel in de hoeveelheid geproduceerde groene energie. Het aandeel is niet meer dan 0,7% van de door energieleveranciers opgewerkte groene energie, middels zonnepanelen op daken van elektriciteit- en waterleidingenbedrijven en op woningen en andere bouwwerken. De groene energie is zelfs duurder, dan milieuonvriendelijke grijze energie.

De kosten van zonnesystemen zijn aanzienlijk, dit drijft de prijs van één kilowattuur elektriciteit uit groene energie naar boven op. Natuurlijk is de prijs ook afhankelijk van het aantal geplaatste panelen op een dak, of een afgesloten lening voor de aanschaf van de panelen. Een exacte prijs van 1 m³ water, verwarmd door een zonneboiler, is om deze redenen ook niet in te schatten.

Zonnepanelen

Zonnepanelen worden op het dak van de woning geplaatst, de elektriciteit wordt gemaakt, doordat zonlicht tussen twee lagen silicium een elektrische spanning opwekt, dit wordt een fotovoltaïsche reactie genoemd (Engels: photo voltaic, ofwel PV). Zonnepanelen hebben een donkerblauw metallic ogend uiterlijk, dit wordt veroorzaakt door de PV-kristallen.

Een merendeel van de Nederlandse zonnepanelen heeft een koppeling met het elektriciteitsnetwerk. Mocht u minder energie verbruiken, als wordt opgewerkt door de zonnepanelen, dan wordt deze energie geleverd aan het netwerk. Tevens bestaan autonome systemen, welke zeer geschikt zijn op plaatsen waar zich geen elektriciteitsnetwerk bevindt, zoals campings of parkeerplaatsen langs een snelweg.

Elk zonnepaneel heeft zonlicht nodig om te kunnen functioneren, alleen zij zijn niet totaal afhankelijk van dit type licht, daglicht volstaat ook al. De term daglichtpaneel is meer geschikt, de panelen functioneren minder zonder zonlicht, maar wolken houden niet al het zonlicht tegen. Het is belangrijk meerdere zonnepanelen aan elkaar te koppelen voor een grotere effectiviteit.

De term silicium is al gevallen, bij de fabricage van zonnepanelen kunnen drie typen silicium worden gebruikt, monokristallijn silicium, polykristallijn silicium en amorf silicium, deze laatste worden zelden toegepast, vanwege het relatief lage rendement. U kunt met een 500 WP zonnepaneel, gemakkelijk vierhonderd kilowattuur elektriciteit opwekken, dan worden zonnepanelen opeens wel aantrekkelijk.

Zonneboilers

Zonneboilers worden gekenmerkt door de donkergekleurde zonnecollectoren. Een gemiddeld Nederlands huishouden kan met een dergelijk zonnesysteem een aanzienlijke hoeveelheid aardgas besparen. Bij een standaard collectoroppervlakte van 2,8 m², is 173 m³ aardgas te besparen. De stookkosten verminderen hierdoor met € 121,- per jaar, de reductie van CO2 bedraagt 287 kilogram.

U hebt de keuze uit vier typen zonneboilers, welke allen geschikt zijn voor een andere woonsituatie. U kunt kiezen voor de compactzonneboiler, de cv-zonneboiler, de zonneboilercombi en de standaard zonneboiler. De verschillen tussen de boilers, zitten in de inhoud en in het naverwarmen van de boiler. Een zonneboiler verwarmt met behulp van zonlicht het kraanwater, ofwel een zonthermisch systeem.

Posted in duurzaam | Reacties uitgeschakeld voor Zonneboilers en zonnepanelen

Isoleren

U kunt op vele manieren isoleren, maar bij isoleren staat het insluiten van lucht altijd centraal. Isolatiemateriaal heeft om deze reden geen compacte, maar wel een luchtige structuur. De werking van isolatiemateriaal kan verminderen als ingesloten lucht de ruimte heeft om te circuleren. Aan de warme zijde is daarom meermaals een dampremmende laag aangebracht.

Elk isolatiemateriaal heeft een zogenoemde R-waarde op de verpakking vermeld staan, deze waarde geeft het warmte isolerend vermogen van het isolatiemateriaal weer. De R-waarde van materiaal wordt bepaald door het type materiaal en de dikte van het materiaal. Tevens dient gelet te worden op de stijfheid en sterkte of de vormvastigheid, het brandgedrag en de chemische weerstand.

Isoleren is een kwestie van investeren en meestal ook terugverdienen. Uit onderzoek blijkt dat in slecht geïsoleerde woningen, jaarlijks gemiddeld 2.050 m³ gas wordt gebruikt voor de centrale verwarming. Een zelfde, maar volledig geïsoleerde woning verbruikt 700 m³ minder, dit zijn vele honderden euro’s minder op jaarbasis. Tevens worden minder schadelijke stoffen uitgestoten, dit is bevorderlijk voor het milieu.

Mineraal, natuurlijk of synthetisch

Isolatiematerialen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën. De minerale isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld glas- en steenwol, glaswol wordt gemaakt van glasscherven, terwijl steenwol een product is van gerecyclede steenwol en gesteente. Minerale isolatiematerialen zijn te verkrijgen in dekens en rollen of halfharde platen en zijn bestemt voor de isolatie van schuine daken of spouwmuren. De vezels van glaswol en steenwol kunnen zorgen voor irritatie.

De natuur herbergt ook een hoop materialen die uitermate geschikt zijn als isolatiemateriaal. Enkele voorbeelden zijn kurk dat afkomstig is van de schors van de kurkeik of de vezels van kokosnoten. Een nadeel van deze natuurlijke isolatiematerialen zijn de hoge kosten. Natuurlijke alternatieven kunnen gevonden worden in cellulosevlokken, houtsnippers, kleikorrels of riet, schapenwol, stro en vlas (gewas, ook gebruikt bij linnen en lijnzaadolie).

Het laatste decennia komen ook steeds meer synthetische isolatiematerialen op de markt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor PUR of EPS en de verbeterde varianten PIR en XPS. De PUR is te verkrijgen als schuimplaten, welke op maat gemaakt kunnen worden, ook bestaat het bekende PUR-schuim. Net als PUR is ook EPS waterafstotend en is rot en schimmelvorming niet mogelijk, EPS wordt gemaakt van aardolie en wordt verkocht als blokken of bolletjes.

Gevelisolatie

Een gevel kan op drie manieren geïsoleerd worden, namelijk middels buitenisolatie, spouwmuurisolatie en binnenisolatie.

Buitenisolatie

 • De meeste energiebesparing wordt verkregen door het isoleren van de buitenzijde van de gevel, deze optie is wel het meest prijzige.
 • Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenzijde van de gevel aangebracht en afgewerkt met pleisterwerk (stucen) of een andere vorm van gevelbekleding.
 • Het uiterlijk van de woning verandert, een vergunning is meermaals vereist en wordt niet altijd vergeven, de zijgevel en achtergevel kunnen altijd vergunningsvrij worden geïsoleerd.

Spouwmuurisolatie

 • De spouw bevindt zich tussen de buiten- en de binnenmuur, het is een luchtruimte, de spouw kan worden opgevuld met isolatiemateriaal.
 • Het isoleren van de spouwmuur duurt vaak niet meer dan één werkdag en hoeft maar eenmaal gedurende de levensduur van de woning te gebeuren.
 • De kosten die zijn gemoeid bij het isoleren van de spouwmuur zijn redelijk snel terugverdiend, ook worden buitengeluiden gedempt.

Binnenisolatie

 • Het isoleren van de binnenzijde van de gevel kost in verhouding minder, dan andere methodes van gevelisolatie, maar zij is ook het minst effectief.
 • De binnenzijde van de gevel kan geïsoleerd worden door de plaatsing van een voorzetwand, daarbij moet relatief dun isolatiemateriaal gebruikt worden.
 • Het is aan te raden isolatiemateriaal te gebruiken met daarop al een dampremmende laag, deze laag moet altijd aan de binnenzijde worden gesitueerd.

Vloerisolatie

Elke woning verliest het merendeel van de warmte middels oppervlakken, welke direct in contact staan met de buitenlucht. Het is belangrijk de gevels en het dak te isoleren, maar ook de vloer zorgt voor 15% van totale het warmteverlies. Natuurlijk heeft niet elke woning een zelfde vloer, daarom worden drie vloeren onderscheiden, een vloer zonder kruipruimte, een vloer met een lage kruipruimte en een vloer met een hoge kruipruimte.

Isoleren vloer zonder kruipruimte

Een vloer zonder kruipruimte is niet eenvoudig te isoleren, maar toch bestaan twee mogelijkheden. U kunt de isolatie op de vloer aanbrengen, maar de kamerhoogte wordt hierdoor met vijf tot acht centimeter ingeperkt, dit heeft ondermeer nadelige gevolgen voor deuren. De oude vloer kan ook helemaal worden verwijderd, een nieuwe vloer met aan de onderzijde isolatiemateriaal kan dan worden geplaatst, alleen de kosten en de hoeveelheid werk zijn niet gering.

Isoleren vloer met lage kruipruimte

In een groot aantal woningen is een kruipruimte aanwezig, alleen deze is vaak niet hoger dan vijfendertig centimeter, dit type kruipruimtes beschikken wel over meerdere luiken. U kunt door gebruik te maken van deze luiken, isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aanbrengen. Het isolatiemateriaal kan ondermeer bestaan uit zakken met blokken of bolletjes EPS of losse chips van hetzelfde materiaal, tevens zijn kleikorrels of schuimbeton een optie.

Isoleren vloer met hoge kruipruimte

U kunt kruipruimtes met een minimale hoogte van vijfendertig centimeter zeer goed isoleren, dit kan door het isoleren van de bodem van de kruipruimte of het isoleren van de onderkant van de vloer. De laatst genoemde mogelijkheid zorgt voor een minder koude vloer. Het isolatiemateriaal kan bestaan uit glaswol of steenwol, maar deze mag geen dampremmende laag bevatten. U kunt ook kiezen voor isolatiemateriaal dat niet gevoelig is voor vocht, zoals kurk, PUR of EPS.

Dakisolatie

Het isoleren van het dak kan voor een forse besparing op de stookkosten zorgen, maarliefst 30% van de warmte gaat verloren door slecht geïsoleerde daken. Bij schuine daken kan de isolatie zowel aan de binnenzijde als aan de binnenzijde worden geplaatst. Mocht de woning een platdak hebben, dan kan de isolatie alleen aan de buitenzijde van het dak worden geplaatst. U kunt ook de zoldervloer isoleren, tenminste als op de zolderverdieping niet wordt gestookt.

U zult bij het isoleren van het dak uitermate goed moeten letten op condensvorming, kieren en gaten moeten worden voorkomen. Het is verstandig de buitenzijde van het dak te laten isoleren door professionals, want condensvorming kan zorgen voor houtrot en stalen balken kunnen doorroesten. Een dampremmende laag is aan de binnenzijde noodzaak, spijkers en schroeven mogen deze folie niet doorboren, want gaten en kieren zorgen voor veel warmteverlies en condens, dus schimmels.

Meer handige isolatie links

Posted in duurzaam | Reacties uitgeschakeld voor Isoleren

Vloerverwarming en wandverwarming

In de meeste Nederlandse woningen wordt al gebruik gemaakt van vloerverwarming, minder bekent en ook minder toegepast wordt wandverwarming. Vloer- en wandverwarming hebben een aantal kleine nadelen, maar het grote voordeel is een besparing op de stookkosten. Eerst zal antwoord gegeven op de vraag; hoe werkt vloer- en wandverwarming?

Functionaliteit vloer- en wandverwarming

U zou vloer- en wandverwarming kunnen omschrijven als een onzichtbare verwarming. Het systeem voor dit type verwarming bestaat uit leidingen, deze leidingen vervoeren warmwater, dat wordt verwarmd door de Cv-ketel en in sommige gevallen door een waterpomp. De leidingen kunnen zowel in de vloeren als in de wanden of plafonds worden aangebracht.

Natte en droge vloerverwarming

Een decennia geleden kon elke vorm van vloerverwarming omschreven worden als een nat systeem. De leidingen worden bij een dergelijk systeem in een zogenoemde natte chapelaag (dekvloer: mengsel van gestabiliseerd cement en zand) aangebracht. Terwijl de leidingen bij een droog systeem worden aangebracht in een constructie die is voorgevormd en bestaat uit polystyreen.

In de voorgevormde constructie worden aluminium goten en gegalvaniseerde metalen bevestigd, hierin komen de leidingen, ofwel verwarmingsbuizen te liggen. Het grote voordeel van droge vloerverwarmingssystemen is de kortere opwarmingstijd.

Een droog systeem heeft een zeer goede warmtegeleiding, tevens is de opbouwhoogte lager, waardoor het systeem ook is toe te passen bij renovatieprojecten. De kans op barsten is ook in mindere mate aanwezig, omdat de buizen bij een droog systeem kunnen krimpen en uitzetten.

Waarom vloer- en wandverwarming

Een vloer- en wandverwarmingssysteem hebben een gelijkmatige verdeling van de warmte, dit resulteert in een hoog warmtecomfort. De temperatuurverdeling is optimaal, de voeten worden verwarmd, terwijl u het hoofd koel houdt. Het is zelfs mogelijk een natuurstenen vloer aan te leggen, welke normaliter koud aanvoelt.

De temperatuur van de Cv-ketel kan verlaagd worden naar 55 graden in plaats van 90 graden. Het is dan wel aan te raden een nieuwe Cv-ketel te plaatsen, want in combinatie met een klassieke Cv-ketel behaalt u nauwelijks energiewinst, oudere Cv-ketels zijn gemaakt voor hogere temperaturen. Het energieverbruik daalt met maarliefst 12%.

Voordelen vloer- en wandverwarming

 • U kunt met vloer- en wandverwarming kiezen voor een zuinige Cv-ketel, warmtepomp of zonneboiler.
 • Een gelijkmatige temperatuurverdeling voorkomt luchtcirculatie of verplaatsing van stof, deze optimale luchtkwaliteit wordt ook bevorderd door een gezonde hoeveelheid waterdamp.
 • Vloerverwarming is niet alleen geschikt voor bijvoorbeeld natuursteen, maar houten vloeren zijn toe te passen.
 • Wandverwarming zorgt voor een besparing van gemiddeld 12% tot 15% op de stookkosten.
 • Het is mogelijk vloer- en wandverwarming beiden te laten installeren, waardoor radiatoren en convectoren niet meer genoodzaakt zijn.

Nadelen vloer- en wandverwarming

 • Het duurt relatief lang, voordat de vloer- en of wandverwarming is opgewarmd, dus soms zijn radiatoren en convectoren onvermijdelijk.

Vloer- en wandverwarming combineren

Als een regelmatig werkpatroon wordt gehanteerd, dan zijn vloer- en wandverwarming zeer geschikt als hoofdverwarming, radiatoren en convectoren zijn niet meer noodzakelijk. De gewenste temperatuur is nauwkeurig te bepalen, waardoor een aangenaam leefklimaat wordt gecreëerd. Vloerverwarming kan ook gebruikt worden als bijverwarming.

Radiatoren en convectoren zijn sneller opgewarmd, als deze gecombineerd worden met vloerverwarming, dan zorgt de vloerverwarming na verloop van tijd voor de basistemperatuur. Vloerverwarming als bijverwarming is uitermate geschikt bij een onregelmatig werkpatroon, dus bijvoorbeeld bij drukke zakenlieden.

Type vloerverwarmingssystemen

U hebt als consument de keuze uit drie typen vloerverwarmingssystemen. Bij het meest goedkope systeem is geen isolatie toegepast, de aanschafkosten zijn minder hoog, maar dit geldt niet voor de stookkosten. Multifolie kan als isolatie bij vloerverwarming worden gebruikt, deze folie werkt isolerend, waardoor de stookkosten afnemen.

Een nadeel van multifolie is de beperkte geluiddempende functie, dit geldt niet voor noppenplaat, dat ook als isolatie bij vloerverwarming kan worden toegepast. Noppenplaat kan gemakkelijk en in korte tijd worden geïnstalleerd en restmateriaal zal niet ontstaan. Noppenplaat isoleert, maar dempt ook harde en vervelende geluiden.

Meer handige isolatie links

Posted in duurzaam | Reacties uitgeschakeld voor Vloerverwarming en wandverwarming

Cv-ketels

Duurzame woningen hebben de beschikking over een goed werkende Cv-ketel, deze zorgt voor een lager energieverbruik en uiteindelijk minder stookkosten. U zult zich misschien afvragen; hoe werkt een Cv-ketel en op welke manier is het mogelijk energie en geld te besparen, de antwoorden op deze vragen kunt u op deze webpagina terug lezen.

Functionaliteit van Cv-ketels

U kunt een Cv-ketel beschouwen als een centraal beginpunt voor het verwarmingssysteem van uw woning. Een Cv-ketel verbrand aardgas, hierdoor wordt water opgewarmd, het water wordt over de woning verspreidt middels convectoren en radiatoren. De constante temperatuur binnenin de Cv-ketels is 80 tot 90 ºC. U zou op de stookkosten kunnen besparen door de temperatuur te verlagen naar 60 ºC.

De temperatuur in elke kamer van de woning kan worden bepaald met de thermostaat. Cv-ketels zijn de laatste jaren steeds verder doorontwikkeld en uiteindelijk zuiniger geworden. Het water wordt met een gasvlam verwarmd, in het verleden was het rendement 75%, een kwart van de verbranding werd niet nuttig gebruikt. Het is tegenwoordig nauwelijks meer mogelijk een Cv-ketel aan te schaffen met een rendement beneden 80%.

Vr-ketels en Hr-ketels

Cv-ketels kunnen worden onderscheiden in een conventionele ketel, waarbij een rendement tot 80% wordt geboden. Bij een verbeterd rendement ketel (Vr-ketel) is het rendement minimaal 80% en bij hoog rendement ketels (Hr-ketel) is het rendement meer dan 90%. Bij Hr-ketels ontstaat bij het verbrandingsproces waterdamp, deze damp wordt niet afgevoerd, maar opnieuw gebruikt voor waterverwarming.

Tussen Hr-ketels zijn grote verschillen aan te wijzen en dan in het bijzonder op het gebied van rendement. Een Hr-ketel met HR100 heeft een rendement vanaf 90%, terwijl Hr-ketels met HR104 een rendement bieden van 94% en Hr-ketels met HR107 hebben zelfs een rendement boven 96%. Naast Vr-ketels en Hr-ketels bestaan ook nog combi ketels, deze ketels zorgen niet alleen voor verwarming van de woning, maar ook reguleren zijn de warmte van het kraanwater.

Kosten van Cv-ketels

De gemiddelde levensduur van een Cv-ketel is ongeveer twaalf jaar. Het eerder vervangen van de Cv-ketel kan in sommige gevallen goedkoper zijn, dan in een later stadium repareren. In veel Nederlandse woningen zijn nog oude Vr-ketels te vinden, als deze ketel voor 2006 is geplaatst, dan kunt u € 100,- per jaar besparen, als u de oude Vr-ketel laat vervangen door een nieuwere Hr-ketel.

Een aantal redenen is te noemen voor de aanschaf van een nieuwe Cv-ketel, ten eerste dient de capaciteit van de Cv-ketel goed aan te sluiten op de benodigde warmtevraag, dit zorgt voor een optimaal rendement. Kleine veranderingen in het huishouden kunnen opgevangen worden, de Cv-ketel kan namelijk opnieuw gereguleerd worden. Tevens heeft een nieuwe Cv-ketel een positieve invloed op de taxatiewaarde van de woning.

Het is aan te raden, de Cv-ketel te vervangen in de zomer, de prijzen zijn dan lager en u komt ’s winters niet in de kou te zitten. De prijzen van solo ketels variëren tussen € 700,- en € 3.000,-. Combi ketels hebben de volgende prijsniveaus:

 • Combi Cv-ketel met CW 3, minimaal € 700,- en maximaal € 1.800,-.
 • Combi Cv-ketel met CW 4, minimaal € 800,- en maximaal € 2.250,-
 • Combi Cv-ketel met CW 5, minimaal € 850,- en maximaal € 2.400,-
 • Combi Cv-ketel met CW 6, minimaal € 1.100,- en maximaal € 2.700,-

* Prijzen zijn exclusief montage- en voorrijkosten.

CW-waarde

Natuurlijk verdienen Hr-ketels zichzelf terug, maar de vraag luidt: welke ketel past het beste bij uw woning? CW staat voor comfort warmwater en wordt uitgedrukt in CW-waarde, ketels met een CW-waarde van 1 of 2 worden vrijwel niet verkocht. Bij een CW-waarde van 3 kunt u water voor één doel tegelijk gebruiken, dus bijvoorbeeld douchen of afwassen. U kunt bij een CW-waarde van 4, in beperkte mate meerdere waterkranen tegelijk gebruiken.

Cv-ketels met een CW-waarde van 5 bieden de mogelijkheid meerdere bronnen tegelijk te gebruiken, zonder problemen. Terwijl Cv-ketels met een CW-waarde van 6 bijna niet voorkomen en beschouwd kunnen worden als misschien wel overbodige luxe. De meeste huishoudens beschikken over een Cv-ketel met een CW-waarde, welke minimaal 3 en maximaal 5 bedraagt.

Onderhoudsbeurten Cv-ketels

Een Cv-ketel dient geregeld een onderhoudsbeurt te ondergaan, bij ‘open’ Cv-ketels moet de onderhoudsbeurt elk jaar plaatsvinden, terwijl ‘gesloten’ Cv-ketels eenmaal per twee jaar onderhouden moeten worden. Hieronder treft u een opsomming aan van aandachtspunten bij een onderhoudsbeurt van een Cv-ketel.

 • De Cv-ketel wordt gecontroleerd op gebreken en/of lekkages.
 • De Cv-ketel, maar ook de afvoeren worden schoongemaakt.
 • De Cv-ketel wordt vakkundig bijgevuld en ontlucht.
 • De thermostaat behorend bij de Cv-ketels wordt opnieuw ingesteld.

Zuinig stoken

Het is mogelijk op de stookkosten te besparen, de Cv-ketel moet uiteraard goed functioneren, een goed geïsoleerde woning kan ook bijdragen aan een vermindering van de stookkosten. Het is ook verstandig niet te stoken in ruimtes die niet worden gebruikt, dit kan tot € 75,- per jaar schelen aan stookkosten.

Een nieuwe Hr-ketel kan de stookkosten met 15% laten dalen in vergelijking met oudere ketels, het stofvrij maken van radiatoren helpt ook bij het verminderen van de stookkosten. De consumentenbond heeft in 2010 de ATAG A244EC uitgeroepen tot beste Cv-ketel, deze titel is vergeven op basis van een test uit 2009.

Meer handige isolatie links

Posted in duurzaam | Reacties uitgeschakeld voor Cv-ketels