Energielabels en keurmerken

Het milieu is het laatste decennia steeds belangrijker geworden, de overheid kan natuurlijk niet achterwegen blijven, dus is een energielabel in het leven geroepen. Het gebruik van brandstoffen als gas, kolen en olie, ofwel de fossiele brandstoffen staat ter discussie. De overheid wil zich niet alleen richten op schone energie, maar ook op energie besparen.

Enkele jaren geleden is door de overheid een doelstelling geformuleerd, het energieverbruik moet met 2% gereduceerd worden. Het energielabel is één van de middelen, welke moet helpen bij het behalen van de doelstelling, dit label moet consumenten informeren over het energieverbruik van apparaten, maar weergeeft bijvoorbeeld ook het energieverbruik van woningen.

Energielabel woningen

De verkopers en verhuurders van woningen zijn tegenwoordig verplicht een energielabel aan de nieuwe eigenaren of huurders van de woning te overhandigen. In 2013 worden de maatregelen omtrent het energielabel aangescherpt. Verkopers kunnen bij het niet beschikken over een energielabel de woning niet verkopen en verhuurders maken geen aanspraak meer op het hele huurbedrag.

U kunt bij woningen meerdere energieklassen aantreffen, welke variëren van A++, dat zeer zuinig betekent en wordt aangegeven met donkergroen tot en met G, dat neerkomt op zeer onzuinig en rood wordt gekleurd. Een energielabel bestaat uit een rapport, waarin de eigenschappen van de woning staan vermeld en ook de gegevens van de adviseur, adviezen voor het zuiniger maken van de woning en de kleur van het label.

Energielabel apparaten

Het energielabel voor apparaten is verplicht gesteld door de Europese Unie. De categorieën op energielabels voor apparaten variëren van A tot en met G, behalve bij diepvriezers en koelkasten. Elke winkelier wordt geacht een label te vermelden op de apparaten die hij of zij verkoopt. Een energielabel biedt soms meer inhoud, zoals bij vaatwassers en wasmachines.

De informatie, welke vermeldt moet staan op een energielabel wordt wettelijk vastgesteld. Bij wasmachines wordt bijvoorbeeld het energieverbruik vermeldt, dit verbruik wordt bepaald aan de hand van een wasbeurt voor katoenen kleren, die gewassen worden op een temperatuur van zestig graden in een volle wastrommel, deze informatie komt ook op het label te staan.

Afwasmachines

De inhoud van een energielabel verschilt per apparaat, een afwasmachine met een A-label verbruikt ongeveer 27% minder elektriciteit, dan vergelijkbare afwasmachine met een C-label. U moet voor een zuinigere afwasmachine wel dieper in uw buidel tasten, maar een zuiniger apparaat verdient zichzelf redelijk snel terug.

U kunt op het label van een afwasmachine het energie- en waterverbruik vinden, maar ook de droog- en wasprestaties. Het is mogelijk te besparen op uw afwasmachine door het juiste formaat aan te schaffen, de temperatuur van de wasbeurten te verlagen of u kunt besparen door de vaatwas eerst zelf voor te spoelen met de hand in plaats van dit te laten doen door de machine.

Diepvriezers en koelkasten

In tegenstelling tot andere apparaten, kunt u bij diepvriezers en koelkasten ook de categorieën A+ en A++ aantreffen. De verschillen in energieverbruik zijn dit type apparaten zeer groot, een koel-vriescombinatie met een C-label verbruikt 541 kWh per jaar, een dergelijke combinatie met een A++-label verbruikt slechts 180 KWh per jaar.

Elke diepvriezer of koelkast heeft een energielabel waar tenminste het energieverbruik, het geluidsniveau en de inhoud op vermeld staan. U kunt op diepvriezers en koelkasten besparen door het formaat goed in te schatten, tevens kunt u de achterkant minstens tien centimeter van de achtergelegen muur afzetten, zodat deze stofvrij gehouden kan worden.

Verlichting

Het is algemeen bekend dat spaarlampen aanzienlijk minder energie verbruiken, dan langbrandende gloeilampen. U zult op elke lamp met tenminste vier watt een energielabel kunnen vinden, deze verplichting geldt niet voor reflectorlampen of laagvolt halogeenlampen. Spaarlampen en Tl-buizen krijgen altijd een A-label of een B-label.

Halogeenlampen krijgen een D-label en een E-label, F-label of G-label wordt vergeven aan gloeilampen. De verkapping vermeldt ook het vermogen, uitgedrukt in Watts en de lichtopbrengst, dat uitgedrukt wordt in Lumen. U kunt tot 75% besparen, als u kiest voor spaarlampen in plaats van gloeilampen, tevens worden lichte plafonds, vloeren en wanden geadviseerd.

CE-markering

De CE-markering (Conformité Européenne) wordt uitgegeven door de Europese Unie. Het betreft geen kwaliteitskeurmerk, maar betekent dat een product is geproduceerd volgens de wettelijke eisen, op het gebied van gezondheid en milieu, maar ook veiligheid.

  • http://www.evd.nl/

ISO Certificering

Een bedrijf kan zich aansluiten bij het ISO-milieuzorgsysteem als zij duurzaamheid als een prioriteit beschouwen. De afkorting ISO staat voor Internationale Organisatie voor Standaardisatie, deze houdt zich bezig met eisenpakketten en standaarden die wereldwijd geaccepteerd worden. ISO 14001 is gereserveerd voor milieuaspecten.

  • http://www.iso.org/

KOMO-keurmerk

Het KOMO-keurmerk is speciaal gericht op processen, producten en systemen in de bouw, dit keurmerk kan omschreven worden als een kwaliteitskeurmerk, waarbij milieuaspecten niet worden meegewogen, uitgezonderd verduurzaamt hout.

  • http://www.komo.nl/

KIWA Certificaten

U kunt in elke willekeurige bouwmarkt producten aantreffen met een KIWA certificering, dit is een kwaliteitsverklaring voor consumentenproducten, waarvan douchekoppen of kranen voorbeelden zijn. De nadruk wordt gelegd op diensten en producten in de bouw. (bouwtechnische kwaliteiten en milieuaspecten)

  • http://www.kiwa.nl/

Milieukeurmerken

Het keurmerk Milieukeur wordt gegeven aan producten, welke minder belastend zijn voor het milieu in vergelijking met gelijksoortige producten. U kunt ongetwijfeld het Milieukeur aantreffen op bijvoorbeeld brandblussers, meubelen of planten en aanbieders van groene energie. Milieukeur is gericht op landelijk niveau, Ecolabel is de Europese versie van Milieukeur.

Internationale Milieukeur

  • Duitsland: Der Blaue Engel
  • Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden: Nordic Ecolabel
  • Oostenrijk: Umweltzeichen Oostenrijk
  • Zweden: Bra Miljöval

Meer handige interessante links

Kijk voor meer informatie over energiebesparing en energieleveranciers op www.energie-acties.com en www.energie-maatschappijen.com.