Isoleren

U kunt op vele manieren isoleren, maar bij isoleren staat het insluiten van lucht altijd centraal. Isolatiemateriaal heeft om deze reden geen compacte, maar wel een luchtige structuur. De werking van isolatiemateriaal kan verminderen als ingesloten lucht de ruimte heeft om te circuleren. Aan de warme zijde is daarom meermaals een dampremmende laag aangebracht.

Elk isolatiemateriaal heeft een zogenoemde R-waarde op de verpakking vermeld staan, deze waarde geeft het warmte isolerend vermogen van het isolatiemateriaal weer. De R-waarde van materiaal wordt bepaald door het type materiaal en de dikte van het materiaal. Tevens dient gelet te worden op de stijfheid en sterkte of de vormvastigheid, het brandgedrag en de chemische weerstand.

Isoleren is een kwestie van investeren en meestal ook terugverdienen. Uit onderzoek blijkt dat in slecht geïsoleerde woningen, jaarlijks gemiddeld 2.050 m³ gas wordt gebruikt voor de centrale verwarming. Een zelfde, maar volledig geïsoleerde woning verbruikt 700 m³ minder, dit zijn vele honderden euro’s minder op jaarbasis. Tevens worden minder schadelijke stoffen uitgestoten, dit is bevorderlijk voor het milieu.

Mineraal, natuurlijk of synthetisch

Isolatiematerialen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën. De minerale isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld glas- en steenwol, glaswol wordt gemaakt van glasscherven, terwijl steenwol een product is van gerecyclede steenwol en gesteente. Minerale isolatiematerialen zijn te verkrijgen in dekens en rollen of halfharde platen en zijn bestemt voor de isolatie van schuine daken of spouwmuren. De vezels van glaswol en steenwol kunnen zorgen voor irritatie.

De natuur herbergt ook een hoop materialen die uitermate geschikt zijn als isolatiemateriaal. Enkele voorbeelden zijn kurk dat afkomstig is van de schors van de kurkeik of de vezels van kokosnoten. Een nadeel van deze natuurlijke isolatiematerialen zijn de hoge kosten. Natuurlijke alternatieven kunnen gevonden worden in cellulosevlokken, houtsnippers, kleikorrels of riet, schapenwol, stro en vlas (gewas, ook gebruikt bij linnen en lijnzaadolie).

Het laatste decennia komen ook steeds meer synthetische isolatiematerialen op de markt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor PUR of EPS en de verbeterde varianten PIR en XPS. De PUR is te verkrijgen als schuimplaten, welke op maat gemaakt kunnen worden, ook bestaat het bekende PUR-schuim. Net als PUR is ook EPS waterafstotend en is rot en schimmelvorming niet mogelijk, EPS wordt gemaakt van aardolie en wordt verkocht als blokken of bolletjes.

Gevelisolatie

Een gevel kan op drie manieren geïsoleerd worden, namelijk middels buitenisolatie, spouwmuurisolatie en binnenisolatie.

Buitenisolatie

  • De meeste energiebesparing wordt verkregen door het isoleren van de buitenzijde van de gevel, deze optie is wel het meest prijzige.
  • Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenzijde van de gevel aangebracht en afgewerkt met pleisterwerk (stucen) of een andere vorm van gevelbekleding.
  • Het uiterlijk van de woning verandert, een vergunning is meermaals vereist en wordt niet altijd vergeven, de zijgevel en achtergevel kunnen altijd vergunningsvrij worden geïsoleerd.

Spouwmuurisolatie

  • De spouw bevindt zich tussen de buiten- en de binnenmuur, het is een luchtruimte, de spouw kan worden opgevuld met isolatiemateriaal.
  • Het isoleren van de spouwmuur duurt vaak niet meer dan één werkdag en hoeft maar eenmaal gedurende de levensduur van de woning te gebeuren.
  • De kosten die zijn gemoeid bij het isoleren van de spouwmuur zijn redelijk snel terugverdiend, ook worden buitengeluiden gedempt.

Binnenisolatie

  • Het isoleren van de binnenzijde van de gevel kost in verhouding minder, dan andere methodes van gevelisolatie, maar zij is ook het minst effectief.
  • De binnenzijde van de gevel kan geïsoleerd worden door de plaatsing van een voorzetwand, daarbij moet relatief dun isolatiemateriaal gebruikt worden.
  • Het is aan te raden isolatiemateriaal te gebruiken met daarop al een dampremmende laag, deze laag moet altijd aan de binnenzijde worden gesitueerd.

Vloerisolatie

Elke woning verliest het merendeel van de warmte middels oppervlakken, welke direct in contact staan met de buitenlucht. Het is belangrijk de gevels en het dak te isoleren, maar ook de vloer zorgt voor 15% van totale het warmteverlies. Natuurlijk heeft niet elke woning een zelfde vloer, daarom worden drie vloeren onderscheiden, een vloer zonder kruipruimte, een vloer met een lage kruipruimte en een vloer met een hoge kruipruimte.

Isoleren vloer zonder kruipruimte

Een vloer zonder kruipruimte is niet eenvoudig te isoleren, maar toch bestaan twee mogelijkheden. U kunt de isolatie op de vloer aanbrengen, maar de kamerhoogte wordt hierdoor met vijf tot acht centimeter ingeperkt, dit heeft ondermeer nadelige gevolgen voor deuren. De oude vloer kan ook helemaal worden verwijderd, een nieuwe vloer met aan de onderzijde isolatiemateriaal kan dan worden geplaatst, alleen de kosten en de hoeveelheid werk zijn niet gering.

Isoleren vloer met lage kruipruimte

In een groot aantal woningen is een kruipruimte aanwezig, alleen deze is vaak niet hoger dan vijfendertig centimeter, dit type kruipruimtes beschikken wel over meerdere luiken. U kunt door gebruik te maken van deze luiken, isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aanbrengen. Het isolatiemateriaal kan ondermeer bestaan uit zakken met blokken of bolletjes EPS of losse chips van hetzelfde materiaal, tevens zijn kleikorrels of schuimbeton een optie.

Isoleren vloer met hoge kruipruimte

U kunt kruipruimtes met een minimale hoogte van vijfendertig centimeter zeer goed isoleren, dit kan door het isoleren van de bodem van de kruipruimte of het isoleren van de onderkant van de vloer. De laatst genoemde mogelijkheid zorgt voor een minder koude vloer. Het isolatiemateriaal kan bestaan uit glaswol of steenwol, maar deze mag geen dampremmende laag bevatten. U kunt ook kiezen voor isolatiemateriaal dat niet gevoelig is voor vocht, zoals kurk, PUR of EPS.

Dakisolatie

Het isoleren van het dak kan voor een forse besparing op de stookkosten zorgen, maarliefst 30% van de warmte gaat verloren door slecht geïsoleerde daken. Bij schuine daken kan de isolatie zowel aan de binnenzijde als aan de binnenzijde worden geplaatst. Mocht de woning een platdak hebben, dan kan de isolatie alleen aan de buitenzijde van het dak worden geplaatst. U kunt ook de zoldervloer isoleren, tenminste als op de zolderverdieping niet wordt gestookt.

U zult bij het isoleren van het dak uitermate goed moeten letten op condensvorming, kieren en gaten moeten worden voorkomen. Het is verstandig de buitenzijde van het dak te laten isoleren door professionals, want condensvorming kan zorgen voor houtrot en stalen balken kunnen doorroesten. Een dampremmende laag is aan de binnenzijde noodzaak, spijkers en schroeven mogen deze folie niet doorboren, want gaten en kieren zorgen voor veel warmteverlies en condens, dus schimmels.

Meer handige isolatie links