Kozijnen en dakkapellen

De overheid heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan het subsidiëren van renovatie- en verbouwwerkzaamheden aan woningen. Bij deze renovatie- en verbouwwerkzaamheden kiezen veel consumenten voor het vervangen van oude houten kozijnen ten gunste van nieuwe kunststof kozijnen, of de zolderverdieping wordt heringericht, kunststof dakkapellen worden dan vaak als optie beschouwd.

Kozijnen

De aandacht wordt steeds meer gelegd op duurzaamheid, subsidie wordt bijvoorbeeld gegeven voor het vervangen van de enkelvoudige beglazing, zodat elke Nederlandse woning in de toekomst beschikt over goed isolerende, dubbele beglazing. Een groot aantal huizenbezitters kiest dan gelijk voor de vervanging van het hele kozijn, maar is het alleen vervangen van de beglazing niet net zo effectief en tevens goedkoper.

Natuurlijk is het alleen vervangen van de beglazing goedkoper, alleen kunt u niet altijd hiervoor kiezen. De sponningbreedte van de oude houten kozijnen voldoet meestal niet en houtrot doet ook vaak zijn intreden. U kunt op deze webpagina antwoorden vinden op vragen als; kiest u voor aluminium, houten of kunststof kozijnen, hoe zijn deze kozijnen opgebouwd en welke mogelijkheden bestaan met betrekking tot de beglazing.

Hoe isoleren houten en kunststof kozijnen?

Het klinkt misschien verassend, maar houten kozijnen isoleren beter dan de aluminium en kunststof tegenhangers. Het is om deze reden ook vaak verstandig, alleen de beglazing te vervangen bij houten kozijnen, in plaats van het hele kozijn. De isolatiewaarde van elk type kozijn is tegenwoordig naar behoren, houten kozijnen isoleren nog altijd het beste, kunststof kozijnen volgen op korte afstand, gevolgd door aluminium kozijnen.

U hoeft de houten kozijnen niet meer te laten schilderen na enkele jaren, een verbeterde eindafhandeling maakt houten kozijnen bijna onderhoudsvrij. Nieuwe kunststof kozijnen zijn aantrekkelijk, zij zijn geheel onderhoudsvrij en zijn te verkrijgen in vele varianten. Mocht u degelijkheid en tegelijkertijd elegantie prefereren, dan zijn aluminium kozijnen een goede keuze. Aluminium kozijnen zijn alleen iets prijziger en worden niet door iedere kozijnspecialist geleverd.

Kunststof kozijnen profielen

Een kozijn wordt gemaakt van losse profielen, die samen het kozijn vormen. In Nederland worden de profielen voor kunststof kozijnen geleverd door een aantal leveranciers, voornamelijk uit Duitsland. U treft onder deze alinea een vijftal leveranciers van kunststof kozijnen profielen aan, gegeven is de benaming van het profiel, het opmerkelijkste kenmerk en de isolatiewaarde van het kozijn profiel.

DeCeuninck

Het Zendow® Royal/Flex programma kenmerkt zich door brede, maar hoge raampartijen, grote glasoppervlaktes en smalle aanzichtbreedtes. De isolatiewaarde, ofwel U-waarde is afhankelijk van het type beglazing, maar voldoet wel aan de Energie Prestatie Norm (EPN).

Finstral

De U-waarde bij drie dubbele beglazing is bij het Classic Line programma van Finstral 0,6 W/m²K, dit type profiel kenmerkt zich niet alleen door ronde, schuine en rechthoekige vormen, maar ook door het zevenkamer systeem, waarin grote hoeveelheden staal zijn verwerkt voor de stevigheid.

Rehau

Een energiezuinige woning verdient een kozijn uit het Rehau Geneo® programma, deze kozijnen zijn gemaakt van Rau-Fipro®, staal is hierdoor niet meer noodzakelijk. De gegeven U-waarde is 0,85 W/m²K, tevens beschikt het kozijn over zes kamers en kan eventueel driedubbele beglazing worden toegepast.

Schüco

Schüco levert naast kunststof kozijnen ook aluminium kozijnen, het meest voorkomende programma voor kunststof kozijnen is Schüco Corona, het ontwerp van dit kozijn is tijdloos en een gepatenteerde compoundtechnologie is toegepast, de U-waarde bevindt zich tussen 1,1 en 1,7 W/m²K.

Veka

Een veel voorkomend programma van het Duitse Veka op de Nederlandse markt is het Topline programma, deze kozijnen hebben een profieldiepte van 70 mm en hebben een vijfkamer systeem. De U-waarde is tamelijk hoog, namelijk 0,8 W/m²K, dit wordt bereikt met driedubbele beglazing.

U-waarde

U bent in de hierboven gegeven tekst al diverse malen het begrip U-waarde tegengekomen. De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit, welke per seconde, per vierkante meter, tussen de ene en de andere zijde van een wand wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter aluminium, houten of kunststof kozijnen isoleren. Het Finstral Classic Line programma behoort tot de beter isolerende kozijnen.

Welke invloed heeft de beglazing?

Kozijnen verliezen de meeste warmte via de beglazing en niet door het type profiel of het gebruikte materiaal, zoals aluminium, hout of kunststof. U treft in elk nieuw kozijn op zijn minst, dubbele beglazing aan, deze beglazing volstaat normaliter, maar alternatieven zijn aanwezig. De isolatiewaarde van het kozijn kan verhoogd worden door drie typen beglazing.

Een iets duurdere optie is HR++ beglazing, maar een veel hogere isolatiewaarde wordt hiermee nog niet behaald. U kunt ook kiezen voor hoogrendementsglas, dat beter isoleert dan HR++ beglazing en bij elke kozijnspecialist is te verkrijgen tegen een kleine meerprijs. Het alternatief voor hoogrendementsglas is drie dubbele beglazing, maar dit hangt ook af van de sponningbreedte van de gekozen kozijnen.

Dakkapellen

Dakkapellen zijn in vele soorten en maten te krijgen, de duurzaamheid van dakkapellen, ofwel hoogte van de isolatiewaarde hangt af van twee reeds genoemde aspecten. Het isolatiemateriaal en de gebruikte folies spelen een belangrijke rol, tezamen met het kozijn van de dakkapel.

U kunt over het eerste aspect informatie vinden op de pagina met de kop: Isoleren, mocht u zichzelf nog meer informatie willen verschaffen over bijvoorbeeld de isolatiewaarde van houten of kunststof dakkapellen, kijk dan ook eens op www.dakkapelopmaat.nl.

Kijk ook eens op elegastdakengevel.nl of Dakdekker Utrecht voor meer informatie over daken.