Vloerverwarming en wandverwarming

In de meeste Nederlandse woningen wordt al gebruik gemaakt van vloerverwarming, minder bekent en ook minder toegepast wordt wandverwarming. Vloer- en wandverwarming hebben een aantal kleine nadelen, maar het grote voordeel is een besparing op de stookkosten. Eerst zal antwoord gegeven op de vraag; hoe werkt vloer- en wandverwarming?

Functionaliteit vloer- en wandverwarming

U zou vloer- en wandverwarming kunnen omschrijven als een onzichtbare verwarming. Het systeem voor dit type verwarming bestaat uit leidingen, deze leidingen vervoeren warmwater, dat wordt verwarmd door de Cv-ketel en in sommige gevallen door een waterpomp. De leidingen kunnen zowel in de vloeren als in de wanden of plafonds worden aangebracht.

Natte en droge vloerverwarming

Een decennia geleden kon elke vorm van vloerverwarming omschreven worden als een nat systeem. De leidingen worden bij een dergelijk systeem in een zogenoemde natte chapelaag (dekvloer: mengsel van gestabiliseerd cement en zand) aangebracht. Terwijl de leidingen bij een droog systeem worden aangebracht in een constructie die is voorgevormd en bestaat uit polystyreen.

In de voorgevormde constructie worden aluminium goten en gegalvaniseerde metalen bevestigd, hierin komen de leidingen, ofwel verwarmingsbuizen te liggen. Het grote voordeel van droge vloerverwarmingssystemen is de kortere opwarmingstijd.

Een droog systeem heeft een zeer goede warmtegeleiding, tevens is de opbouwhoogte lager, waardoor het systeem ook is toe te passen bij renovatieprojecten. De kans op barsten is ook in mindere mate aanwezig, omdat de buizen bij een droog systeem kunnen krimpen en uitzetten.

Waarom vloer- en wandverwarming

Een vloer- en wandverwarmingssysteem hebben een gelijkmatige verdeling van de warmte, dit resulteert in een hoog warmtecomfort. De temperatuurverdeling is optimaal, de voeten worden verwarmd, terwijl u het hoofd koel houdt. Het is zelfs mogelijk een natuurstenen vloer aan te leggen, welke normaliter koud aanvoelt.

De temperatuur van de Cv-ketel kan verlaagd worden naar 55 graden in plaats van 90 graden. Het is dan wel aan te raden een nieuwe Cv-ketel te plaatsen, want in combinatie met een klassieke Cv-ketel behaalt u nauwelijks energiewinst, oudere Cv-ketels zijn gemaakt voor hogere temperaturen. Het energieverbruik daalt met maarliefst 12%.

Voordelen vloer- en wandverwarming

  • U kunt met vloer- en wandverwarming kiezen voor een zuinige Cv-ketel, warmtepomp of zonneboiler.
  • Een gelijkmatige temperatuurverdeling voorkomt luchtcirculatie of verplaatsing van stof, deze optimale luchtkwaliteit wordt ook bevorderd door een gezonde hoeveelheid waterdamp.
  • Vloerverwarming is niet alleen geschikt voor bijvoorbeeld natuursteen, maar houten vloeren zijn toe te passen.
  • Wandverwarming zorgt voor een besparing van gemiddeld 12% tot 15% op de stookkosten.
  • Het is mogelijk vloer- en wandverwarming beiden te laten installeren, waardoor radiatoren en convectoren niet meer genoodzaakt zijn.

Nadelen vloer- en wandverwarming

  • Het duurt relatief lang, voordat de vloer- en of wandverwarming is opgewarmd, dus soms zijn radiatoren en convectoren onvermijdelijk.

Vloer- en wandverwarming combineren

Als een regelmatig werkpatroon wordt gehanteerd, dan zijn vloer- en wandverwarming zeer geschikt als hoofdverwarming, radiatoren en convectoren zijn niet meer noodzakelijk. De gewenste temperatuur is nauwkeurig te bepalen, waardoor een aangenaam leefklimaat wordt gecreëerd. Vloerverwarming kan ook gebruikt worden als bijverwarming.

Radiatoren en convectoren zijn sneller opgewarmd, als deze gecombineerd worden met vloerverwarming, dan zorgt de vloerverwarming na verloop van tijd voor de basistemperatuur. Vloerverwarming als bijverwarming is uitermate geschikt bij een onregelmatig werkpatroon, dus bijvoorbeeld bij drukke zakenlieden.

Type vloerverwarmingssystemen

U hebt als consument de keuze uit drie typen vloerverwarmingssystemen. Bij het meest goedkope systeem is geen isolatie toegepast, de aanschafkosten zijn minder hoog, maar dit geldt niet voor de stookkosten. Multifolie kan als isolatie bij vloerverwarming worden gebruikt, deze folie werkt isolerend, waardoor de stookkosten afnemen.

Een nadeel van multifolie is de beperkte geluiddempende functie, dit geldt niet voor noppenplaat, dat ook als isolatie bij vloerverwarming kan worden toegepast. Noppenplaat kan gemakkelijk en in korte tijd worden geïnstalleerd en restmateriaal zal niet ontstaan. Noppenplaat isoleert, maar dempt ook harde en vervelende geluiden.

Meer handige isolatie links